·  TEL. 93 449 7196 · EMAIL esc-santjaume@xtec.cat
 · 

Projectes


3 Fotos

Creixem plegats


Projecte APRENENTATGE-SERVEI 1BTX: “Creixem plegats”

El projecte d’aprenentatge i servei “Creixem plegats” pretén oferir espais i moments per viure i experimentar els valors i les actituds adquirits pels alumnes al llarg de la seva escolarització.

A tal efecte, el desenvolupament curricular de la matèria de Problemàtiques Socials de 1r de Batxillerat incorpora la realització d’un servei setmanal en 3 institucions del barri: la residència d’avis La Torrassa, el Servei de Rehabilitació Comunitària de Santa Eulàlia (SRC) i el nostre propi centre educatiu (en les seves etapes d’Educació Infantil i Primària.

L’objectiu general del projecte és possibilitar l’assoliment i l’exercici d’algunes de les competències clau del nou currículum, com la personal, social i d’aprendre a aprendre, l’emprenedora i la ciutadana.

Més enllà d’això, el projecte pretén -en coherència amb la proposta educativa del nostre centre- formar joves sensibles respecte a les necessitats del seu entorn més proper i amb capacitat i iniciativa per transformar-lo a partir de la gratuïtat i el compromís.

A finals de setembre, l’alumnat comença les activitats amb una periodicitat setmanal. Els joves s’agrupen en 3 equips i comencen a col·laborar amb les institucions abans esmentades. En acabar el trimestre, cada grup fa una valoració del servei prestat en la seva entitat i el trimestre següent canvia d'institució. Així s’aconsegueix que al llarg del curs els 3 grups hagin col·laborat amb les 3 entitats i que cada jove hagi entrat en contacte amb 3 col·lectius d’edats diferents: infants (Escola), adults (SRC) i ancians (Residència).

Al final de trimestre els alumnes fan una avaluació per escrit de la seva experiència en cada institució. Es tracta d’una valoració quantitativa i qualitativa de les experiències viscudes durant el servei en la qual avaluen, segons el seu propi criteri, diversos aspectes d’aquest.

Entre altres qüestions se’ls formulen preguntes sobre els sentiments personals experimentats, l'interès de les activitats plantejades, el grau d'implicació dels participants, el rol exercit pels responsables, els coneixements i/o aprenentatges adquirits, etc. De la mateixa manera, se’ls convida a proposar canvis i a realitzar suggeriments que puguin millorar el funcionament del projecte.

La valoració del projecte per part de tots els agents implicats és molt positiva.

Els nivells d’assistència, motivació i participació en les sessions són molt alts i el grau de satisfacció amb les activitats proposades també.

Voleu saber més? https://youtu.be/JREzOS-V4Xg

 

Projecte d’emprenedoria: “Organitzem la nostra esquiada”.

Emmarcat en l’àrea d’Educació Física els alumnes de 1r de BTX desenvolupen el projecte d’emprenedoria “Organitzem la nostra esquiada”, amb l’objectiu d’aconseguir finançament per l’estada a la neu de tres dies.

Els alumnes programen, fan la difusió , gestionen les inscripcions, i finalment, ofereixen en les tardes del darrer dia de trimestre activitats per als alumnes d’infantil i  cicle inicial i mitjà de primària.

  • 1r trimestre: tarda de cinema
  • 2n trimestre: tarda de jocs esportius
  • 3r trimestre: tarda de jocs d’aigua (si les condicions de reserva d’aigua ho permeten)

Aquest servei està molt ben valorat per les famílies dels alumnes més petits del centre i proporciona als alumnes de BTX una oportunitat immillorable per:

  • Posar en marxa els continguts apresos a l’àrea d’Educació Física: disseny i gestió d’activitats per a d’altres, tot responsabilitzant-se dels participants, els  espais i  els materials que l’escola posa a la seva disposició.
  • Desenvolupar competències personals que considerem representatives de la nostra proposta educativa com:
    • Habilitats comunicatives: en la difusió de les activitats a alumnes i mestres de l’educació infantil i primària, en l’explicació de les activitats als alumnes més petits.
    • Capacitat de treball en equip:   organitzar i portar a terme totes les tasques necessàries per al desenvolupament de les activitats, distribuint, en funció de les habilitats personals dels membres dels equips, les que més s’ajusten als seu perfils.

Els fons que es recullen serveixen per finançar en part una estada a la neu de tres dies gaudint dels companys i l’activitat física en un entorn natural.