·  TEL. 93 449 7196 · EMAIL esc-santjaume@xtec.cat
 · 

Projectes


3 Fotos

La castanyada


Ben entrada la tardor se celebra a casa nostra una tradició popular i arrelada: la Castanyada. Concretament el dia de Tots Sants, l'1 de novembre, i en algun lloc l'endemà, dia dels Difunts. Però uns quants dies abans, aquesta fruita tardorenca ja omple festes escolarsfires, àpats familiars i, des de fa relativament poc, concorregudes celebracions de carrer. 
La Castanyada i Tots Sants rubriquen que l'estiu s'ha esvaït definitivament. La terra, que ja ha llevat fruit, espera la sembra que fructificarà l'any vinent; les tonalitats diverses i el fred comencen a fer-se notar, després del bon temps. 
Si hi pensem bé, no és estrany que sigui per aquestes dates que, des de temps immemorials, la gent recordi els qui ja no hi són. La vitalitat de la primavera i l'estiu han donat pas a un paisatge dur i a un temps advers. 
La festa de Tots Sants fou instituïda el segle VII, quan el Papa Bonifaci IV, en lloc de fer enderrocar el Panteó romà, projectat per l'emperador Adrià i dedicat a les divinitats romanes, el consagrà a la Mare de Déu i als màrtirs del cristianisme. Segles més tard, l'Església va instituir la pràctica de recordar tots els difunts, just l'endemà de Tots Sants. D'aquesta manera, s'adoptava un costum pagà propi de molts pobles de l'antigor. 

CURS 2021-22

 

Arriba la Castanyada! Com totes les celebracions del curs passat , la festa de la Castanyada es va haver de modificar per adaptar-la a les normatives derivades de la pandèmia.

Aquest curs, poc a poc, amb prudència, però amb tota la il·lusió anem recuperant el format d’algunes de les tradicionals activitats escolars.

A la part final de l’Espurnes, l’apartat de Notícies breus es torna a omplir d’activitats i sortides!

Cal estar atents al calendari, necessitem l’acompanyament de les famílies en molts moments per a fer-ho possible però, sens dubte, són bones notícies per a l’escola i la societat en general.

Sònia Esteve

Directora

 

A totes les famílies del Parvulari

Per celebrar la festa de la Castanyada el proper divendres 29 d’octubre, els nens i les nenes han de venir vestits de castanyers/es. No cal que compreu res. Aprofiteu tot el que teniu.

  • Castanyeres: mocador, faldilla llarga i davantal
  • Castanyers: faixa (bufanda), gorra de llana, boina o barretina, camisa de quadres o armilla.

 

A totes les famílies de 4t de primària

Els nens i les nenes de 4t A i B de primària hauran de venir vestits de castanyers i castanyeres el divendres 29 al matí.

 

Activitats Educació infantil i primària

Educació Infantil

Al llarg de la setmana: Activitats plàstiques al voltant de la Castanyada.

P3: Taller de Titelles de castanya.

P4:  Taller de manyopla/titella de castanya.

P5: Corona de castanya.

Divendres 29: Festa de la Castanyada (P3 no anirà a piscina).

 

Cicle inicial

Divendres, 29:

“Gimkacastanya” a les 9,30h del matí a la Plaça Espanyola.

Tarda de cinema i crispetes.

 

Cicle Mitjà

Divendres, 29:  “Gimkacastanya”, a les 9,30h del matí a la Plaça Espanyola. Els alumnes de 4t de primària han preparat una gimcana per tots els alumnes de cicle inicial i mitjà. Com ja és tradicional, la realitzarem a la Plaça Espanyola, i així poder celebrar la castanyada amb tot el barri. 

Alumnes de 4t, recordeu de venir disfressats de castanyers i castanyeres.

Tarda de cinema i crispetes.

 

Cicle Superior

 

Divendres, 29:

Matí, sortida al Parc de les Planes.

Tarda de cinema i crispetes.