·  TEL. 93 449 7196 · EMAIL esc-santjaume@xtec.cat
 · 

Projectes


3 Fotos

Robōtica i programaciķ a l'escola


Robòtica i programació a l'escola

 "La imaginació és més important que el coneixement.”

Albert Einstein

 

El curs 2018-2019, a la nostra escola, vam començar a realitzar de manera sistemàtica  activitats de robòtica i programació amb els nostres alumnes. Gràcies a la dotació de material que ens va proporcionat l'AMPA per l'escola, vam poder incloure diverses activitats dins la dinàmica habitual de les nostres aules des dels més petits als més grans.

Durant els darrers anys els instruments i aplicacions digitals s'han anat fent més presents en totes les situacions de la vida escolar i aquest ús ha esdevingut més transversal en diferents espais, àrees i matèries.

Ara és el moment d'afrontar nous reptes amb la voluntat de desenvolupar la creativitat, la col·laboració i l'aprenentatge competencial així com ensenyar i difondre el pensament computacional i la programació als nostres alumnes.

Com ho fem?

  • En equip, treballant en grups reduïts, per parelles o petits grups per poder intercanviar opinions, debatre idees i arribar a acords alhora que aprendre a acceptar els errors tant propis com dels altres per aconseguir l'èxit col·lectiu.
  • De forma progressiva a les diferents etapes i cicles, ajudant els alumnes a descobrir que es poden resoldre els problemes a poc a poc superant els obstacles que es presenten i que pot fer-se de diferents maneres i amb diferents solucions.
  • Amb diferents materials i llenguatges de programació per poder comunicar-se amb una màquina i aconseguir que faci el que nosaltres volem.

 

 • A partir d'aplicacions i programes informàtics. 
 • Utilitzant robots educatius.

 

 

Què fem?

 • EDUCACIÓ INFANTIL

Els més petits, amb  les abelles robot, experimenten i aprenen aspectes com la seqüenciació, la lateralitat, la noció espaial, la motricitat, la lògica i aspectes com el treball en equip, el respecte, la curiositat i la creativitat. Ho faran amb el suport de les cartes de seqüències i fent desplaçar les abelles sobre les estoretes temàtiques que les acompanyen per crear històries a la granja, a l'illa del tresor, al poble o la ciutat o en el món dels contes tradicionals.

Els nens i nenes també coneixen el llenguatge de la programació a través de jocs que ofereix l'Edu365.

 

 • CICLE INICIAL

Els alumnes s'inicien a l'Scratch, un programa que permet crear jocs, històries interactives i animacions fent servir el llenguatge per blocs introduint així el pensament computacional de manera senzilla.

Treballen jocs i activitats en línea com el "BotLogic” i el "Lightbot” per aconseguir que el robot virtual assoleixi els reptes marcats.

Juntament amb aquestes activitats els alumnes experimenten el funcionament de motors, politges i engranatges amb la construcció de models dels kits de robòtica  Lego Wedo 1.0 o fent servir la imaginació per crear noves propostes. 

 • CICLE MITJÀ

En aquest cicle experimenten amb el Makey Makey, una placa que permet convertir qualsevol material o objecte conductor en una interfície per comunicar-se amb l'ordinador. Aquesta placa fa creure a l'ordinador que gairebé tot és un teclat, sempre que sigui conductor. Així es pot utilitzar qualsevol element divertit com a entrada.

L'Scratch és el programa que permet programar aquestes accions així com la creació d'històries i escenaris virtuals.

Paral·lelament amplien el treball sobre llenguatge de programació que permet treballar seqüències lògiques i nocions bàsiques amb els primers cursos de l'eina Code.org.

 

 • CICLE SUPERIOR

Els alumnes gaudeixen d'un aula de robots educatius Lego Wedo 2.0 amb la qual poden construir models de creació lliure o seguir els existents al programari LEGO Education a través del treball col·laboratiu i cooperatiu aplicant continguts matemàtics, lingüístics i tecnològics. Descobreixen el funcionament de sensors, motors, rodes, eixos i altres components tècnics.

Aprenen a utilitzar el programa Scratch per programar els robots de manera que això incrementa les possibilitats d'aquest programa.

S'amplia el treball de la programació amb blogs amb cursos superiors de l'eina Code.org.

 

 • ESO

Amb els kits de robòtica mBot, els nois i noies de Secundària s'inicien en la robòtica, programació i electrònica basada en Arduino i Scratch

Enten i programen els sensors i els actuadors del robot perquè realitzi moviments com evitar obstacles, seguir un recorregut establert per una línea, tocar música, fer una dansa amb altres robots i fins i tot uns lluita espectacular....