·  TEL. 93 449 7196 · EMAIL esc-santjaume@xtec.cat
 · 

Projectes


3 Fotos

La castanyada


Ben entrada la tardor se celebra a casa nostra una tradició popular i arrelada: la Castanyada. Concretament el dia de Tots Sants, l'1 de novembre, i en algun lloc l'endemà, dia dels Difunts. Però uns quants dies abans, aquesta fruita tardorenca ja omple festes escolarsfires, àpats familiars i, des de fa relativament poc, concorregudes celebracions de carrer. 
La Castanyada i Tots Sants rubriquen que l'estiu s'ha esvaït definitivament. La terra, que ja ha llevat fruit, espera la sembra que fructificarà l'any vinent; les tonalitats diverses i el fred comencen a fer-se notar, després del bon temps. 
Si hi pensem bé, no és estrany que sigui per aquestes dates que, des de temps immemorials, la gent recordi els qui ja no hi són. La vitalitat de la primavera i l'estiu han donat pas a un paisatge dur i a un temps advers. 
La festa de Tots Sants fou instituïda el segle VII, quan el Papa Bonifaci IV, en lloc de fer enderrocar el Panteó romà, projectat per l'emperador Adrià i dedicat a les divinitats romanes, el consagrà a la Mare de Déu i als màrtirs del cristianisme. Segles més tard, l'Església va instituir la pràctica de recordar tots els difunts, just l'endemà de Tots Sants. D'aquesta manera, s'adoptava un costum pagà propi de molts pobles de l'antigor. 

 

Arriba la Castanyada! Una de les "primeres dates assenyalades al calendari escolar! Aquest curs haurà de ser diferent però també volem que sigui un dia especial a l'escola. Ens ajudeu?

A Infantil i primària cada cicle està preparant activitats per celebrar el dia, alguns grups hauran de venir vestits de castanyers i castanyeres.

Aquest curs no podem fer panellets a l'escola però potser una activitat molt divertida per fer en família aquests dies:

Els petits cuiners barregen ingredients, pasten la massa, fan boletes, enganxen pinyons o ametlles i finalment pinten i decoren els seus panellets. La vostra feina és la d'ajudar-los en la compra dels ingredients i posar-los al forn.

A totes les famílies del Parvulari

Per celebrar la festa de la Castanyada el proper dijous 31 d'octubre els nens i les nenes han de venir vestits de castanyers/es. No cal que compreu res. Aprofiteu tot el que teniu.

  • Castanyeres: mocador, faldilla llarga i davantal
  • Castanyers: faixa (bufanda), gorra de llana, boina o barretina, camisa de quadres o armilla.

 

A totes les famílies de 4t de primària

Els nens i les nenes de 4t A i B de primària hauran de venir vestits de castanyers i castanyeres el dijous 31, al matí.

 

Activitats Educació infantil i primària

Educació Infantil

Dijous 29: Tallers de plàstica a tots els grups.

Divendres 30: Festa de la Castanyada tot el dia.

Cicle inicial. Divendres 30:

Tallers de plàstica.

Gimcana a les aules.

Tarda de cinema.

Cicle Mitjà. Divendres 30:

Sortida al Parc de les Vidrieries per fer una gimcana.

Scape room.

Tallers de plàstica.

Cicle Superior. Divendres 30:

Sortida al Parc de la Torrassa i Parc de la marquesa.

Tarda de cinema.

Multimčdia